O nas

Na naši domačiji se že več kot 100 let ukvarjamo z oglarstvom, pred osmimi leti smo zaradi velikega zanimanja obiskovalcev na naši domačiji naredili korak naprej. Najprej smo pripravili učne programe za osnovnošolce, kasneje pa še za predšolske otroke in nato še za starejšo populacijo. Na robu gozda, kjer se kuhajo kope smo uredili primeren učni prostor za izvedbo teh programov.

Kasneje smo prostor še dodatno obogatili z oglarsko kočo v kateri je razstava oglarskega orodja, slik in oglarskih  rekvizitov, tako da je prostor postal zanimiv učni poligon, oziroma učilnica na prostem.

Leta 2012 smo bili pri  SLOVENSKEM  ETNOGRAFSKEM MUZEJU vpisani v register  žive kulturne dediščine kot prenašalci znanja. Naša prijava je ustrezala kriterijem UNESCO-ve konvencije o varovanju nesnovne kulturne dediščine, ter merilom za vpis v register žive kulturne dediščine.

S tem vpisom se je prepoznavnost naše ponudbe še povečala s tem pa tudi obisk gostov. Učenci nas najpogosteje obiskujejo v okviru naravoslovnih ali pa tehničnih dni. V zadnjem letu se je predvsem povečal obisk starejših obiskovalcev in nekaterim med  njimi se ob posedanju ob kadeči se kopi ob robu gozda spomin vrne nazaj v mlade dni ko so tudi sami ali pa s starši kuhali oglje in živeli v tesnem stiku z naravo.

Zato vas vabimo, da nas obiščete v ;OGLARSKI DEŽELI; na Dolah pri Litiji in bliže spoznate  gozd, naravo, predvsem pa oglarstvo po katerem je naše območje prepoznavno ne samo v slovenskem prostoru pač pa tudi v evropskem kar dokazujejo tudi obiskovalci naše domačije zadnjih nekaj let.

Zaradi bližine gozda in lesa in pa zaradi znanja, ki ga imamo, pa se ukvarjamo tudi z mizarstvom, naši izdelki pa so vidni tudi na tej spletni strani.